Fold

Vakantiepret in de auto

De vakantie is in een deel van ons land begonnen. Dat betekent vakantiepret en die begint eigenlijk al vanaf het moment dat je in de auto zit naar je vakantiebestemming. De meesten vertrekken behoorlijk vroeg dus de kids in pyjama de auto in, broodjes mee en off you go! Zodat je voordat het echt druk wordt al behoorlijk wat kilometers er op hebt zitten. Ik kan me dit nog goed herinneren van vroeger. Klaarwakker zat ik om 4.00 in de auto terwijl mijn ouders hoopten dat ik nog even lekker zou slapen. No way! En ook mijn eigen kids zijn de eerste uren volop aanwezig en hebben zin in 2 weken sun & fun. Maar hoe hou je zo’n rit nu leuk?

Ik ben namelijk niet zo’n moeder die haar kinderen de hele weg naar een schermpje laat kijken. Natuurlijk gebeurt het wel maar na 1 filmpje gaat dat ding toch echt even uit. Er is genoeg te zien onderweg. De verwondering van het veranderen van het landschap, de bergen die ineens opdoemen, de zee aan de linkerkant. Noem maar op. Het is goed als ze dat bewust mee krijgen. Dit enthousiast benoemen helpt al in het vermaak. Maar daarnaast zijn er nog tal van leuke activiteiten die je in de auto kunt doen.

Karaoke in de auto

Een echt favoriet is de Auto Karaoke. Tegenwoordig rijdt bijna iedereen met zijn eigen playlist en is het eenvoudig de favoriete nummers van je kroost op te zoeken. Daarna is het lekker meelallen met zijn allen. Hoe harder hoe beter. En…. zelfs papa doet mee. Om de beurt mag je een nummer kiezen. Solo’s zijn toegestaan! Ik kan je zeggen hilarisch en een hoop lol. Dit is iets wat ik vroeger met mijn ouders al deed. Toen was het mee brullen met André Hazes, ‘Een beetje verliefd’. Heerlijk.

Muziekquiz

Bij ons is de hele familie dol op muziek. Dus doen we regelmatig een muziekquiz onderweg. De iPod gaat op shuffle. Dan is het heel eenvoudig. Je luistert naar het intro van het nummer en wie als eerste raadt wat het is krijgt een punt. Dit leidt bij ons altijd tot zenuwachtige praktijken met best wel wat kabaal. Want iedereen wil dat punt winnen. Wat mij eigenlijk altijd verbaast is hoeveel mijn kids van songs weten. Super leuk.

Samen een verhaal verzinnen

Nog zo’n leuk ding om te doen is het met zijn allen verzinnen van een verhaal. Meestal begin ik met de zin: ‘Er was eens’. Dit vult de volgende aan. Waarna nummer 3 hier weer op door gaat. Het leuke is dat de fantasie van je kind hierbij een grote rol speelt waardoor je een verhaal krijgt met bizarre situaties en rare karakters. Het duurt soms wel even voordat ze los komen. Maar je kunt hier zelf heel vaak een leuke draai aangeven aangezien je na een paar zinnen weer aan de beurt bent.

Autobingo

Ook leuk om te doen is autobingo. Dit moet je wel thuis even voorbereiden. Er zijn op internet verschillende gratis autobingo’s te downloaden bijvoorbeeld deze: https://www.zappelin.nl/printbladen/1171. Maar ze zijn er ook voor de wat jongere kids met allemaal gekleurde autootjes. Print ze thuis uit op een wat dikker printpapier en neem wat uitwasbare stiften mee. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Zodra je een afbeelding op je kaart ziet mag je deze doorstrepen. Maar zorg wel dat je buurman het niet ziet. Degene die als eerste zijn kaart vol heeft roept BINGO en heeft gewonnen. Zorg dan wel dat je een kleine prijs hebt voor de winnaar.

Telspelletjes

Daarnaast hebben we nog de verschillende telspelletjes. Uren kunnen ze het volhouden. De ene keer tellen we vrachtwagens, dan weer caravans of rode auto’s. Het blijft een leuk tijdverdrijf.

Door dit af te wisselen met een filmpje, wat te eten, een tussenstop, even slapen en het luisteren naar je eigen muziek met je eigen koptelefoon (je moet mijn achterbank eens zien) is zo’n lange rit een gezellige familieaangelegenheid. Je bent in no time in Zuid Frankrijk waar je geniet van een wijntje, een lekker stokbroodje met kaas en een goed boek. De kids die lekker buiten ravotten en jeu de boules spelen. Idyllischer kan bijna niet.

We wensen jullie een hele fijne vakantie en een goede reis! Mocht je ook leuke onderwegtips hebben laat het ons dan weten?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel
[addtoany]