Fold

Dutch Sustainable Fashion Week

Een sustainable wereld

Duurzaam is DE term van dit moment. En dat is niet zo gek. De gevolgen van de manier waarop we jaren met onze natuur zijn omgegaan zijn overal merkbaar en zichtbaar. De opwarming van de aarde zorgt voor klimaatverandering. Wij hebben hier al veel extremer weer dan voorheen. In Italië zijn dorpen ontruimd omdat een grote gletsjer op de Mont Blanc aan het smelten is. Deze komt met een halve meter per dag als een grote lawine dichterbij. Dit zijn voorbeelden uit onze nabije omgeving maar het is een wereldwijd probleem waar we onze ogen niet meer voor kunnen sluiten.

Kleine beetjes helpen

Natuurlijk kunnen we niet alles zelf oplossen maar kleine steentjes bijdragen kan al enorm helpen. Dit doe je al door bewustere keuzes te maken. Thuis scheiden we het afval waarbij ik me enorm verbaasde over de enorme hoeveelheid oud papier en plastic. Dit moet anders kunnen. We hebben nu dan ook een JA/NEE sticker op de brievenbus. Geen reclamefolders meer! Wat een verademing. Maar ook de plastic verpakkingen moesten drastisch minder. Zo nemen we tegenwoordig van die handig re-usable groente- en fruitzakjes mee naar de supermarkt. En ben ik fan van Lush. Geen shampoos en gezichtsreiniging meer in plastic flacons en geen plastic zeeppompjes meer op het aanrecht. Maar gewoon old fashion blokken zeep voor iedere reinigingsgelegenheid. Bevalt prima.

Zo kan ik wel even doorgaan met kleine dingen die weinig moeite kosten maar toch veel opleveren. Geen half volle wasmachines en vaatwassers aan zetten. Het aanschaffen van een regenton voor het water geven van onze planten. Lekker vaak de fiets pakken (wat tegenwoordig ook wel moet want de tweede auto is de deur uit). De CV een graadje lager zetten op de dagen dat ik thuis ben. Weinig vlees eten, wat niet moeilijk is omdat ik dat toevallig ook niet zo lekker vind. Zo proberen wij ons steentje bij te dragen.

Ook Stoerkids helpt mee

Maar ook met Stoerkids zijn we bewust bezig. Alle verlichting hebben we bijvoorbeeld anderhalf jaar geleden vervangen door LED lampen. We scheiden het afval en hergebruiken zoveel mogelijk. Zo krijgen we van onze buren De Huiskamer altijd de biologische afbreekbare opvulchips waarin zij hun verf ontvangen. Deze gebruiken wij weer voor het opvullen van de dozen waarin bestelde koffertjes verstuurd worden, zodat ze in goede staat aankomen.
Voor het versturen van onze internetpakketjes werken we tegenwoordig met de Fietskoerier. Zo staat er dagelijks een sportieve man of vrouw in de winkel die de pakketjes meeneemt in een hippe bakfiets.

Kinderkledingmerken verduurzamen

Wat wij een ontzettend goede vooruitgang vinden is het feit dat steeds meer merken zich bewust zijn van het feit dat er anders geproduceerd moet worden. Organic cotton, schoner produceren en oog voor het ethische element is voor ons een echte pre. Zo heeft Tumble ’N Dry bijvoorbeeld het Textiel convenant uit 2016 ondertekend. Onderdeel hiervan is een Code of Conduct waarbij de bedrijven waarmee ze werken zich aan strenge ethische regels moeten houden. Ook gebruikt dit toffe Nederlandse bedrijf steeds vaker organic cotton.

Dutch Sustainable Fashion Week

Maar het kan nog beter! Daarom hebben we besloten om dit jaar mee te doen met de Dutch Sustainable Fashion Week van 4 t/m 13 oktober. Tijdens die week willen we de sustainable merken die we in onze winkel hebben in het zonnetje zetten. Dat zijn er best een hoop en ze verdienen het.

Een overzicht van de merken:

 

Riffle, sustainable babykleding

Riffle organic babykleding

 

Sustainable kinderrugzak, kinderrugzak, Parkland backpack, Parkland Backpack edison Veggie

Parkland backpacks van gerecycled polyester.

 

meisjeskleding, CarlijnQ, CarlijnQ kinderkleding

CarlijnQ duurzame kinderkleding.

Deel dit artikel
[addtoany]